Actueel

Schildersbedrijf Corn. de Groot » Actueel

Buiten schilderen?

Wanneer kun je buiten schilderen? Die vraag wordt regelmatig gesteld. En nog veel meer vragen gerelateerd aan het weer in combinatie met buiten schilderen. De meest gestelde vragen op een rijtje gevolgd door een praktische tip. Persoonlijk advies nodig? Kom langs.

schilderen-huis

Wanneer kan ik buiten schilderen?

Periode in het jaar: doorgaans in het late voorjaar, de zomer en in het vroege najaar Tijd: globaal genomen tussen 10.00 en 16.00 uur Temperatuur: tussen de 10° en 30° Celsius

Tip!

Luister goed naar de weersvoorspellingen of kijk voor op deze handige sites.

Kan ik schilderen als de zon schijnt?
Als de temperatuur niet te hoog is (niet boven de 30°) kan er geschilderd worden. Schilder bij voorkeur in de schaduw (het zogenaamde ‘achter de zon aan schilderen’). Zonnestralen laten de verf snel drogen en dit beïnvloed weer de vloeiing.

Schilder Tip!

Houtwerk aan de westkant schilder je in de ochtend, aan de oostkant in de middag. En houtwerk aan de zuidkant schilder je op minder zonnige dagen.
Versnelt de temperatuur de droogtijd van verf?
Temperatuur versnelt de droogtijd van verf. Er kan bij 10° doorgaans prima geschilderd worden. Let echter wel op de droogtijden die op de verfbus staan vermeld. Meestal zijn dat droogtijden bij 20°. Bij 10° moet je de droogtijden dus verdubbelen. Gebruik je juiste verf.

Schilder Tip!

Bij lagere temperaturen kan het hout vochtig zijn. Dit kun je testen met een stukje plasticfolie: plak het vast op het hout en controleer of er na verloop van tijd condens achter de folie ontstaat. Dan is namelijk het hout te vochtig om het te schilderen.
Versnelt de wind de droogtijd van verf?
Wind versnelt het droogproces van verf. Veel wind leidt namelijk tot snelle verdamping van het oplosmiddel. Tevens kan veel wind ervoor zorgen dat vuil in de nog verse verflaag terechtkomt. Hou hier dus rekening mee.

Schilder Tip!

‘Droog’ is niet hetzelfde als ‘doorgehard’. Een droge verflaag is dan nog wel kwetsbaar. Wees dus voorzichtig in het belasten van de verflaag.